středa 17. dubna 2019

VEJCE ANEB ZÁZRAČNÁ POTRAVINA NEBO ZABIJÁK V PODOBĚ VYSOKÉHO CHOLESTEROLU?

Ahoj, myslím, že tyto předsudky doktorů ze staré školy už jsou snad nadobro pryč. A dnes už víme že, vejce jsou jedna z nejvýživnějších přírodních potravin. Vejce jsou potravinou obsahující plnohodnotné bílkoviny s vysokým obsahem živin, protože poskytuje významné množství vitamínů (například: A, D, K, aj.) a minerálů (zinek, železo, fosfór.) Navíc jedno průměrné vejce má asi jen 80 kalorií (7B, 6T, 0,5S).



Jak asi každý ví, vejce je složeno ze tří hlavních částí – bílek, žloutek a skořápka. Skořápky se sice nejí, ale ani skořápky z vajíček není potřeba vyhazovat, můžete je přidat například do svého kompostu, kterému taky krásně prospějí.

Dnešním moderním trendem je však z vajíček vyhazovat to největší "zlato" v podobě žloutku, jak jsme si už řekli, obsahuje spoustu vitamínu aj. Tak se prosím nebojme žloutku, který obsahuje cca 6g tuků. Výzkumy totiž prokázaly, že hladinu cholesterolu v krvi více ovlivňují zděděné geny, které ovlivňují jeho tvorbu a odbourávání v organismu. Vejce dokonce obsahuje i lecitin, který působí příznivě dokonce právě proti ukládání cholesterolu.

A jaká vajíčka jsou nejlepší? No přece ta od šťastných slepiček, které si sami vychováte, ale pokud se k domácím vajíčkům nedostane, tak na každém kupovaném vejci je razítko. Pokud se v něm neumíte orientovat tady je malá pomůcka:

Například: 3 CZ 7601
První číslo označuje metodu způsobu chovu: 1 – chov ve volném výběhu, 2 – chov v halách, 3 – chov v klecích, 0 – chov v ekologickém zemědělství.
Následující dva písmenka označují kód země původu (CZ, SK, PL).
Poslední číselný kód označuje registrační číslo chovu.

Snad pro Vás toto krátké povídání bylo alespoň trošku přínosné a mějte se hezky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře. Děláte mi velkou radost.