Ahoj, myslím, že tyto předsudky doktorů ze staré školy už jsou
snad nadobro pryč. A dnes už víme že, vejce jsou jedna z nejvýživnějších
přírodních potravin. Vejce jsou potravinou obsahující plnohodnotné
bílkoviny s vysokým obsahem živin, protože poskytuje významné množství vitamínů
(například: A, D, K, aj.) a minerálů (zinek, železo, fosfór.)
Navíc jedno průměrné vejce má asi jen 80 kalorií (7B, 6T, 0,5S).
Jak asi každý ví, vejce je složeno ze tří hlavních částí –
bílek, žloutek a skořápka. Skořápky se sice nejí, ale ani skořápky
z vajíček není potřeba vyhazovat, můžete je přidat například do svého
kompostu, kterému taky krásně prospějí.
Dnešním moderním trendem je však z vajíček vyhazovat to
největší "zlato" v podobě žloutku, jak jsme si už řekli,
obsahuje spoustu vitamínu aj. Tak se prosím nebojme žloutku, který obsahuje cca
6g tuků. Výzkumy totiž prokázaly, že hladinu cholesterolu v krvi více ovlivňují
zděděné geny, které ovlivňují jeho tvorbu a odbourávání v organismu. Vejce
dokonce obsahuje i lecitin, který působí příznivě dokonce právě proti ukládání
cholesterolu.
A jaká vajíčka jsou nejlepší? No přece ta od šťastných slepiček, které si sami vychováte, ale pokud se k domácím vajíčkům nedostane, tak na každém kupovaném vejci je razítko. Pokud se v něm neumíte orientovat tady je malá pomůcka:
A jaká vajíčka jsou nejlepší? No přece ta od šťastných slepiček, které si sami vychováte, ale pokud se k domácím vajíčkům nedostane, tak na každém kupovaném vejci je razítko. Pokud se v něm neumíte orientovat tady je malá pomůcka:
Například: 3 CZ 7601
První číslo označuje metodu způsobu chovu: 1 – chov ve
volném výběhu, 2 – chov v halách, 3 – chov v klecích, 0 – chov
v ekologickém zemědělství.
Následující dva písmenka označují kód země původu (CZ, SK,
PL).
Poslední číselný kód označuje registrační číslo chovu.
Snad pro Vás toto krátké povídání bylo alespoň trošku
přínosné a mějte se hezky.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře. Děláte mi velkou radost.