sobota 24. června 2017

JAHODOVÝ KOLÁČ TARTE TATIN

Ahoj, dnes se podíváme do Francie, konkrétně na Koláč sester Tatinových. Jelikož nám začala sezóna jahod a zrovna nemám žádnou pánev, která by byla vhodná do trouby, dovolil jsem si klasický recept z jablek v pánvi upravit. Jakmile se trošku skamarádíte s výrobou karamelu, zjistíte, že je docela snadný a zvládne ho hravě každý. Jistě i vy propadnete jeho jednoduchosti a skvělé chuti.



300g jahod
50g másla
100g cukru krupice
1 listové těsto (puff pastry)

Nejdříve si očistíme jahody. Doporučuji použít brčko.


Na plotně necháme v hrnci zkaramelizovat cukr.



Do karamelu přidáme máslo, necháme ho rozpustit a důkladně promícháme. Do směsi přidáme jahody a pomalu promícháme.


Jahody přendáme do dortové formy (20-22 cm) vymazané máslem a následně přidáváme postupně lžicí zbylý karamel.


Listové těsto si rozválíme a odkrojíme podle tvaru formy. Námi vytvořený plát z listového těsta si párkrát propíchneme vidličkou na různých místech.


Listové těsto opatrně přendáme do dortové formy na jahody.


Pečeme při 180 °C asi 45 minut.


Upečený dort opatrně překlopíme na talíř, rozkrájíme a můžeme servírovat.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře. Děláte mi velkou radost.