sobota 3. března 2018

BEZLEPKOVÝ MAKOVEC S CITRÓNOVOU POLEVOU

Hezké dopoledne, dnes tady máme recept pro milovníky máku, který je vhodný i pro celiaky.



Proč jíst mák?


Mák je nejbohatší zdroj vápníku. Obsahuje ho až 12x více než mléko.
K tomu, ale obsahuje zdravé rostlinné tuky, vlákninu, další minerály, vitaminy i enzymy. A taky je moc dobrý.


Těsto: 120 g másla
200 g mletého máku
120 g moučkového cukru
4 vejce
lžíce citrónové šťávy
kůra z půlky citrónů
špetka soli

Poleva: 2 lžíce citrónové šťávy
moučkový cukr


Těsto: Rozpustíme si máslo. Oddělíme si žloutky od bílků. Vyšleháme si žloutky s cukrem a lžící citrónové šťávy. Poté přidáme do směsi citrónovou kůru a špetku soli. Do této směsi vmícháme i rozpuštěné máslo a mletý mák. Na závěr přidáme vyšlehaný sníh z bílků a těsto přelijeme do dortové formy. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 25 minut. Po vychladnutí koláče na něj přidáme polevu.

Poleva: Smícháme 2 lžíce citrónové šťávy se lžící vody a postupně přidáváme moučkový cukr, dokud nedosáhneme námi požadované hustoty.

Dobrou chuť!



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře. Děláte mi velkou radost.