středa 21. prosince 2016

RYBÍ OLEJ

Ahoj, dnes se podíváme na skvělou potravinu, která je v dnešní době dle mého názoru velice opomíjená a tou je RYBÍ OLEJ. Lidé v dnešní době konzumují ryby velice málo a z tohoto důvodu myslím, že RYBÍ OLEJ je jeden z mála doplňků stravy, který by neměl u nikoho doma chybět.


Rybí tuk je tuk obsažený ve tkáních ryb. Rybí tuky obsahují omega-3 mastné kyseliny eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA).

Proč užívat rybí olej? Důvodů je spousta, ale pro ukázku si alespoň pár řekneme.

1) Ochrana před nemocemi. Srdeční onemocnění, srdeční arytmie, alzhaimer, mozková mrtvice, artróza kloubů, rakovina, astma, obezita, cukrovka, problémy s cholesterolem a další.

2) Snižuje stres. Omega3 mastné kyseliny mají schopnost potlačovat vylučování stresového hormonu. Když jste ve stavu emočního nebo mentálního napětí, vaše tělo vylučuje jako reakci stresové hormony, které mají negativní dopad na vaše zdraví. Blíží se zkouškové období, určitě se to bude hodit.

Výsledek obrázku pro finals coming up

3) Zvyšuje nárůst síly. Vědci prokázali, že Omega3 mastné kyseliny zvyšují stupeň syntézy bílkovin a tím nárůst celkové síly u dospělých.

4) Zdravé srdce. Snižuje krevní tlak, zamezuje vzniku krevních sraženin, čímž udržují vaše srdíčko zdravé po celý život. Tedy pokud Vám ho nezlomí Vaše přítelkyně, to rybí olej vážně nezachrání.

Výsledek obrázku pro broken heart

5) Zrychluje hubnutí. Vysoká hladina inzulínu v krvi, způsobená stravou, která přesahuje doporučené množství sacharidů, způsobuje to, že tělo má tendenci přeměňovat energii v tukové zásoby. Omega3 mastné kyseliny mají schopnost snižovat hladinu inzulinu a tím pozitivně ovlivnit ukládání tuku.

6) Zlepšuje mozkovou kapacitu. Synapse v mozku spojují neurony a zajišťují kriticky důležité funkce jako učení a paměť. Omega3 mastné kyseliny zajišťují poddajnost synaptických spojů a tím mají pozitivní vliv na paměť a učení. A kdo by nechtěl být chytřejší že? 

Výsledek obrázku pro smart meme

Dávkování:


Průměrná kapsle většiny značek rybích olejů má asi 180 mg EPA a 120 mg DHA, takže standartní dávka na základě výzkumů je asi 6 kapslí (1020 mg EPA a 720mg DHA = cca 1,8g rybího oleje). Bohužel v tomto ohledu se názory odborníků liší, a proto můžeme stanovit dávku mezi 1-3g (3-10kapslí). Kapsle bych rozdělil do více dávek během dne po jídle.

Rizika:


Příliš vysoké dávkování může u někoho způsobit zvýšené krvácení.

Tak co, budete o konzumaci rybího oleje uvažovat?

Zdroje: Fitcult.sk, David Neuman, David Egydy

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře. Děláte mi velkou radost.