sobota 24. prosince 2016

CHIA SEMÍNKA

Dobré ráno, jelikož je dnes Štědrý den a všichni chtějí večer vidět zlaté prasátko, nebudu Vás dnes trápit žádným receptem.  Minule jsme si povídali o živočišném zdroji omega-3 a omega-6, dnes se podíváme mezi rostliny. Připravil jsem pro Vás nějaké informace o Chia semínkách.

Výsledek obrázku pro GOLDEN PIG

Co jsou chia semínka? 


Jedná se o malá oválná semínka s různými odstíny šedé, černé, hnědé a bílé barvy, která se získávají ze šalvěje hispánské (Salvia Hispanica), rostliny, která se právě pro svá semínka pěstuje v horských oblastech Jižní a Střední Ameriky.
Jejich pozoruhodné vlastnosti znali už staří Aztékové. Pro prastaré indiánské kmeny byla superpotravina chia zdrojem energie pro extrémní fyzickou námahu.
K nejdůležitějším znakům působení chia na lidské tělo patří jejich vysoce hydrofilní vlastnosti (vázat na sebe vodu). Díky tomu rychle nasají vodu a stane se z nich gel. Ten můžeme uložit do lednice, kde vydrží až 10 dní.


Proč chia semínka zařadit do stravy?


1) Chia semínka - jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů, jejich koncentrace je ještě větší než v čerstvých borůvkách. Antioxidanty jsou potřebné k udržení zdraví a pomáhají vypadat mladě! Jsou právem zařazeny mezi superfoods 21. století
Vzhledem k obsahu zdraví prospěšných antioxidantů (vit. C a E) a skořicových kyselin, mají chia semínka významné protizánětlivé účinky a nesporně také pozitivní vliv na zdraví pokožky, vlasů a nehtů.

2)
Chia semínka pomáhají zhubnout. Zní to neuvěřitelně, ale tyto malé semínka absorbují 12 násobek své váhy po smíchání s vodou nebo po zapití vodou v žaludku. To dává pocit sytosti, zabrání chuť na nezdravé potraviny, což vám ušetří nadbytečné kalorie a podporuje správnou činnost trávicího systému.

Výsledek obrázku pro small vs big

3) Chia semínka mají vysoký obsah esenciálních mastných kyselin, které jsou velmi důležité pro koncentraci, zlepšují také funkci mozku, působí antidepresivně, podporují srdce a játra.
Semínka Chia obsahují vápníku pětkrát více než je v mléce, dvakrát více bílkovin než všechny ostatní osiva obilovin, nebo dvakrát více draslíku než banány, atd. To znamená, že budete mít více energie než kdy jindy, mozek bude pracovat na plné obrátky. V Chia semínkách je hodně mastných nenasycených kyselin omega-3 a omega-6, které musí být přítomny v každodenní potravě. Omega-3 důležitá pro srdce a snížení hladiny cholesterolu, pomáhají snižovat bolest a i artritidu.

Výsledek obrázku pro MEME ABOUT STRESS


4) Chia semínka pomáhají snížit krevní tlak a stabilizovat hladinu cukru v krvi. Podle stavu výzkumu diabetiků provedených v Torontu, po pouhých 3 měsících každodenního užívání Chia semen, krev se stala méně náchylná ke vzniku krevních sraženin.

Rizika:


Chia semínka snižují krevní tlak. Pozor si musí dávat lidé s nízkým krevním tlakem, nebo lidé, kteří mají srdeční problémy nebo užívají léky na ředění krve (např.warfarin, anopirin).

Dávkování:


15g (1 -2 polévkové lžíce) denně


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře. Děláte mi velkou radost.